Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Pesco-vegetarisk kost bäst för att minska risken för dödsfall hos äldre

Studie på amerikanska adventister jämför fördelar och utmaningar med vegetarisk kost i olika åldersgrupper.

Flera olika vegetariska dieter tycks ge ett skydd mot risken för förtidig död och relaterade sjukdomar, där en pesco-vegetarisk diet – som inkluderar fisk – ger störst skydd mot risken hos mycket äldre personer, enligt en ny studie.

Forskare vid Loma Linda University Health fann att vegetarisk kost är förknippad med lägre risk för dödlighet av alla orsaker och många orsaksspecifika dödsfall, särskilt bland män och medelålders personer. Bland mycket äldre vegetarianer observerades dock något högre risker för neurologiska tillstånd som stroke, demens och Parkinsons sjukdom. Trots detta fortsatte den pesco-vegetariska dieten att erbjuda en liten men märkbar fördel jämfört med andra vegetariska och icke-vegetariska dieter, även hos äldre personer.

Gary Fraser, professor vid Loma Linda University School of Public Health och studiens huvudutredare, säger att en vegetarisk kost verkar skydda mot dödsrisken under de medelålders åren, men när den hjälper människor att komma upp i 80-årsåldern verkar den övergripande fördelen försvinna för dem som följer en strikt växtbaserad kost.

”De ökade riskerna för neurologiska sjukdomar bland vegetarianer i 80-årsåldern var inte enorma, men det är något som pågår där som vi inte bör ignorera om vi vill att den vegetariska fördelen ska fortsätta för alla vegetarianer under deras senare år”, säger Fraser.

Studien, Cause-specific and all-cause mortalities in vegetarian compared to non-vegetarian participants from the Adventist Health Study-2 cohort, publicerades den 2 augusti i American Journal of Clinical Nutrition.

I studien användes data från ”Adventist Health Study-2”, en omfattande undersökningsgrupp med nästan 96 000 personer som identifierar sig som sjundedagsadventister och som bodde i USA och Kanada under studiens inledande rekrytering mellan 2002 och 2007, med uppföljning till och med 2015. Data från denna grupp har använts i många studier om hälsa, sjukdomar och dödlighet genom åren. I den här studien analyserades data från mer än 88 000 försökspersoner och cirka 12 500 dödsfall i den undersökta gruppen. Kostdata samlades in med hjälp av ett frågeformulär och kategoriserades sedan i fem grupper: icke-vegetarisk, semi-vegetarisk, pesco-vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk och vegansk.

Fraser sa att hans team fann att vegetarianer hos adventisterna totalt sett hade cirka 12 procent lägre risk för dödsfall jämfört med icke-vegetarianer hos adventisterna. Studiedeltagare med en pesco-vegetarisk diet hade 18 procent lägre risk för dödsfall. De med en lakto-ovo-vegetarisk kost (som inkluderar mejeriprodukter och ägg) hade 15 procent lägre risk att dö. Veganer hade totalt sett en minskad risk för dödsfall med mindre än 3 procent, men manliga veganer klarade sig mycket bättre än icke-vegetarianer, till skillnad från kvinnliga.

”Sammantaget är detta några av de tydligaste uppgifterna om att amerikanska vegetarianer är mer skyddade från för tidig död än icke-vegetarianer”, säger Fraser.

Stöd för analysen av studien gavs av Loma Linda University Healths avdelning för forskningsfrågor. Den inledande kohortstudien finansierades med  anslag från National Cancer Institute och World Cancer Research Fund.

Ansel Oliver, Loma Linda University Health News

Artikeln hämtad från Adventist Revieworiginalversionen av artikeln publicerades på Loma Linda Universitys nyhetssida.