Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Nu drar planeringen för unionsmötet igång!
Dela

Nu drar planeringen för unionsmötet igång!

Nästa sommar är det återigen unionsmöte. Med högtidssabbat och förhandlingar. Möten och gemenskap.

I veckan nåddes församlingarna av information om val av delegater inför unionsmötet 2025. Även de fasta kommittéerna har fått klartecken att börja planera och organisera sig inför unionsmötet. Fram till den 16 december 2024 kan församlingarna välja delegater och anmäla dessa. Efter detta kommer information om hur man skriver motioner att skickas till delegaterna och församlingsstyrelserna så att de kan lämna in motioner fram till den 10 februari. Därefter har de fasta kommittéerna - i första hand förslagskommittéen och stadgekommittén - bråda dagar att bereda ärendena som ska tas upp för behandling i unionsmötet. Valberedningen kommer också att jobba med att ta fram förslag på ämbetspersoner, samfundsstyrelse och övriga i samfundsledningen. Sista dagarna i april 2025 ska allt underlag skickas ut till delegaterna.

1 juni 2025 kommer unionsmötet att smygstarta som ett digitalt möte, med vissa beslut i enklare formella ärenden och mölighet att skicka ärenden på remiss. Allt för att det fysiska unionsmötet på Ekebyholm den 12-15 juni ska kunna fokusera på de ärenden som behöver förhandlas mer ingående med debatt och beslut. Om man inte kan delta fysiskt ska det även under dagarna på Ekebyholm gå att delta digitalt. Adventist.voteit.se, samma digitala system som användes under unionsmötet 2021 då pandemi rådde, kommer att användas som mötessystem även 2025. Denna blandning av digitalt och fysiskt gör att unionsmötet 2025 blir ett så kallat hybridmöte.

- Men vi vill verkligen att våra medlemmar och delegater ska känna sig välkomna att delta fysiskt på Ekebyholm, säger missionsföreståndare Bobby Sjölander. Det digitala unionsmötet 2021 under pandemin fungerade oväntat bra, men det finns inget som kan ersätta gemenskapen som kommer av att vi träffas på riktigt.

Nu har sajten för unionsmötet 2025 öppnat och börjat fyllas med information, bland annat den formella kallelsen till unionsmötet och instruktioner för delegatvalet. Vartefter kommer ytterligare dokument, instruktioner och verktyg att finnas på plats på adventist.se/unionsmotet2025

Unionsmötet är inte bara förhandlingar utan också en andlig högtid. Transeuropeiska divisionens (TED) ordförande, Daniel Duda, är inbjuden att tala kring temat för den kommande verksamhetsperioden: "Med Jesus kärlek". De två och en halv dagarna av förhandlingar kommer att ramas in av morgonandakt och kvällsmöten och sabbaten blir en andlig fest. Vi kommer att återkomma till den planeringen.

Unionsmötet 2025 blir ovanligt kort på grund av att luckan mellan Ekebyholmsskolans skolverksamhet och TED:s planering är ovanligt liten. Ett par veckor efter unionsmötet startar Generalkonferensens generalförsamling i St Louis, Missouri, USA, vilket gör att TED:s personal är upptagen för andra uppgifter direkt efter unionsmötet.

Rainer Refsbäck, missionssekreterare